BG
 

Шарланът – лекарство от древни времена

Нерафинираното слънчогледово олио или с други думи - шарланът се използва от десетилетия не само в кулинарията , но и за лечение на редица заболявания. Този растителен продукт , с мощната си гама от ценни компоненти има уникални лечебни свойства.

При рафинираното олио , процесът на производство е свързан с няколко етапа на преработка, които позволяват да се достигне до женалата масленост , специфичен аромат и вкус. В резултат на тези производствени процеси обаче се унищожават не само вредните вещества , но и голяма част от полезните елементи. Именно поради тази причина рафинираното олио се препоръчва само за готвене, а нерафинирания растителен продукт (шарлан) като силно лечебно оръжие.

Шарланът е богат на мастни кисилини , жизненоважни за нервната система, за тъканите и развитието на клетките; линолова кисилина, олеинова киселина, стеаринова, линоленова киселина, фъстъчена също така. Витамин А – необходим за кожата, за имунитета и е добър съдружник при функционирането на вътрешните органи. Витамин Д – най-важен за укрепване скелетната система и развитие на ендокринната система. Витамин Е – подобрява кръвоносната система, в следствие на което понижава и кръвното налягане, забавя и процесите на стареене. Но това не е цялото богатство на Шарлана ! Към палитрата от ценни компоненти добавяме още завидно количество протеини , лецитин, фитин , полезни въглехидрати и минерали. А най-любимото на всеки привърженик на шарлана е , че той няма холестерол, което го прави подходящ за хора с диагноза атеросклероза или други патологии на сърдечно –съдовата система.

Полезни, незаменими предимства на Шарлана

  • Намалява нивата на холестерола в кръвта, укрепвайки стените на кръвоносните съдове, често се използва като профилактично средство срещу инфарк и други сърдечни патологии.
  • Участник в процесите на образуване на клетъчни мембрани и нервни влакна
  • Подобрява паметта и концентрацията
  • Подобрява функциите на стомашно-чревния тракт
  • Препоръчва се при артрит, ревматизъм и подагра
  • Има положително влияние върху ендокринната система
  • Подобрява еластичността на кожата и състоянието на косата
  • Забавя процесите на стареене
  • Използва се при лечение на тромбофлибит
  • Има благоприятен ефект при мигрена

Противопоказания при употребата на Шарлан

Косумацията му не трябва да надвишава 20мл на ден

На основата на Шарлан се приготват най-различни мазила за външна употреба , съчетани с полезни билки. Честно срещан метод за лечение в народната медицина е „жабурене с шарлан“ – 1с.л (без да поглъщате за около 10 минути). Когато шарланът стане бял и по-течен се изплюва и се изплаква добре устната кухина. Счита се , че така се извличат вскякави токсини от организма.

При проблеми с опорно-двигателния апарат шарланът се затопля на водна баня с билки като лайка, невен, блатен ледум , оставя се да кисне цяло денонощие , прецежда се и се маже на болните места.

Шарланът е богат елексир , мощно средство за борба с редица заболявания, лекарство от природата и употребата му доказано подобрява цялостното функциониране на тялото.