Началото на производството започва през 1996 г като студено пресоване на слънчогледови семена, а през 2003 г. водени от мотивацията и ентусиазма да създадем натурален продукт , с помощта и опита на Проф. Меченов, рекоструирахме процеса.
При производството се подбират висококачествени слънчогледови семена. Чрез елеватор за семе , семената влизат в тарар аспиратор за почистване от културни плевели, след което минават през магнит за отстраняване на метални примеси. Следващата операция е излющване и сепариране на слънчогледовата ядка от люспата с аспирация. Изчистената гола ядка минава през 4 валцова мелница. Следва влагометрична обработка, изпичане и пресоване с шнекови преси. От пресите за пресоване слънчогледовото масло минава през груб и фин филтър и е годно за консумация под марката „Натурално слънчогледово масло/ Шарлан / ДЕБЪР ПРЕМИУМ“.
За да се рафинира Шарлан ДЕБЪР ПРЕМИУМ се използва люспата от слънгогледовата ядка, която отива в котел за изгаряне и производство на пара. Шарлана се загрява в хидрататор дo температура между 40С° и 55C°. Следва изсушаване на маслото в дезодоратор-изсушител и филтриране до отстраняване на механичните утайки с амафилтри. Рафинирането на шарлана се прави изключително и само с парата от котела. След филтриране е готово за консумация под марката „Рафинирано слънчогледово олио ДЕБЪР ПРЕМИУМ“.